Prednosti pokretanja sopstvenog online biznisa nakon 40te

Sezona 1/15

U prethodnom videu, staviću ti link u opis ovog, sam pričala o manama pokretanja online biznisa nakon 40te, a ovaj je rezervisan za prednosti.

I odmah da napomenem, da prednosti treba da staviš u fokus ukoliko poželiš da imaš svoj online biznis. 

Jer vlasnice mikro i malih preduzeće, kao i preduzetnice, nemaju taj luksuz da gube vreme i energiju na mane i negativnosti. 

 

Elem, osnovna prednost koju imaš kada započinješ online biznis jeste iskustvo!

Nikako nemoj da zanemariš tvoje iskustvo. Znam da ti se uglavnom podrazumeva sve što si uspela do sada u životu. Međutim izbij to sebi iz glave. 

Tvoje iskustvo u pokretanju biznisa ti pomaže na minimum 2 načina: prvi je što ga imaš, a drugi je što ćeš time da se razbacuješ i da od toga kreiraš brend. 

 

Primer: da li bi ti od mene učila biznis ako ti kažem da sam 25 godina radila vrhunska medicinska sestra u najpoznatijim klinikama ili ako ti kažem da sam 25 godina bila u međunarodnoj kompaniji elektro materijalom na veliko, gde sam radila na poslovima prodaje i nabavke; pozicionirala stotine proizvoda na tržište dve zemlje, radeći sa najvećim svetskim proizvođačima elektro opreme u svetu, učestovovala na  Tenderima u državi i inostranstvu; radeći na strateškim državnim projektima, kao i sa malim trgovcima. 

 

Koja je kompetentnija da te nauči gde je tvoj kupac i kako da ga prepoznaš i da mu prodaš.

 

Druga prednost pokretanja online biznisa nakon 40te, je tvoja mreža kontakta.

Tokom tvoje dosadašnje karijere verovatno si izgradila opsežnu mrežu profesionalnih i ličnih kontakata. Ova mreža je dragocena za umrežavanje, dobijanje saveta, sklapanje partnerstva i pronalaženje potencijalnih klijenata. 

 

Negujući dobre odnose sa kolegama iz doba školovanja, studiranja i zaposlenja, kao i sa mentorima i saradnicima može da ti pruže potrebnu podršku u toku razvoja tvog online biznisa. 

Iskoristi to. 

 

Još jedna prednost koji možeš da iskoristiš je to što ti u tim godinama sigurno imaš jasniju viziju svojih ciljeva i dovoljno samopouzdanja u svoje sposobnosti. 

Ovde bih da se osvrnem i na značajno samopouzdanje mlađih generacija, ali to njihovo samopuzdanje nije uvek baš argumentovano. Ali o je tema za drugi video. 

Tvoje samopouzdanje, naučena znanja i stečene veštine iskoristi kao prednost prilikom razvoja svog biznisa. 

 

Jedna od velikih prednosti online biznisa je ta fleksibilnost koju dobiješ u organizaciji svog vremena. 

Taj poznati “balans između privatnog i poslovnog sveta”, o kome se baš puno priča, je mnogo lakše organizovati kada si sama sebi šef. 

Nije baš online biznis da ti ležiš na egzotičnoj plaži, kucneš koji put na telefon i onda parice sama padaju, ali obećavam ti da ćeš moći da obaviš banku, dečije priredbe, šoping, frizera, odlazak kod lekara.. kada tebi odgvoara, a da nikoga ne moraš da pitaš za dozvolu. 

 

U prethonom videu, kada sam govorila o manama pokretanja biznisa jedna od njih je bila i da žene nakon određenih godina imaju ograničen pristup finansijskim sredstvima od strane banaka i investitora. Ali isto tako, žene u srednjim godinama su često finansijski stabilnije od mlađih generacija, pa se taj moment može posmatrati i kao prednost. 

Ti realno sagledaj koja je tvoja situacija; mada online biznis je biznis u kom nemaš ulaganja u prostor, dobavljače, radnu snagu, repromaterijal i slično. 

Tako da bi moglo da se kaže da su finansijska ulaganja minimalna (u početku), i da možeš da počneš da zarađuješ odmah. 

 

A to je jedna od velikih prednosti ovog posla. Posla koji ja nekada olako nazivam online biznis, apsolutno nesvesna da li uopšte znate šta to podrazumeva.

Po definiciji: Online biznis je poslovni poduhvat koji se primarno obavlja putem interneta. To podrazumeva prodaju proizvoda ili usluga, digitalni marketing, e-trgovinu, vođenje blogova, pružanje konsultantskih usluga i edukacija, kreiranje sadržaja i druge aktivnosti koje se sprovode online.

Online biznis omogućava preduzetnicima da dosegnu globalnu publiku, rade iz bilo koje lokacije sa internetom i koriste digitalne alate i platforme za vođenje i rast svog poslovanja.

 

Ako ne znaš kako da pokreneš, predstaviš ili skaliraš svoj online biznis, pozivam te da se priključiš mom grupnom programu Pokreni online biznis. 

… pozivam te da se prijaviš na grupni mentorski program

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *