Mane pokretanja online biznisa nakon 40te 

Sezona 1/14

Siguran posao je danas iluzija. Iz prostog razloga jer se  norme, targeti, tehnologije, rukovodstvo, kao i vlasnici kompanija menjaju veoma brzo.

A sa druge strane na našim području i u ovo doba ljudske istorije, nikada nije bilo lakše pokrenuti, promovisati, održati ili skalirati biznis. 

Ove faze su prirodan tok; prvo nešto pokreneš, pa onda se trudiš da ga održiš i naposletku da postaneš ti gazda. Odnosno da ti radiš na biznisu i na razvijanju svog biznisa,  a ne samo operativne stvari. 

 

1. Osnovna mana kada pokrećeš online biznis u srednjim godinama je što se može dogoditi da nećeš umeti da pratiš dovoljno tehnologiju i biće ti potrebna ulaganja u ljude da ti održe online biznis – online. 

 

Tu mislim na izradu sajta, bavljenje marketingom na  društvenim mrežama, vođenje newslettera, podrška prilikom video poziva ili prilikom rada na platformi za edukacije. 

Ali dobra stvar je da ti ne trebaš odmah i sve, kao i da ne moraš da zapošljavaš nikoga, nego angažuješ ljude po potrebi ili projektu. 

Pri tome mislim na agencije ili freelancere koji su specijalizovani za određene poslove. U opisu ovog videa ostaviću predlog koga možete da angažujete kao marketing agenciju. 

 

2. Elem, da se vratimo na drugu “manu” pokretanja online biznisa nakon 40te. 

To i nije mana, ali je jedna pojava koja odlikuje naše žene, sa Balkana, a to je da mi sve možemo same i da nama pomoć ne treba. 

I ovo je u redu. Ako stvarno odlučiš da uložiš u svoj biznis, pre ili kasnije ćeš shvatiti da ne možeš sama da ti je potrebna sva raspoloživa pomoć. 

I bolje je da shvatiš pre, jer ćeš tada pre imati sve: i uspeh i rezultate. 

 

Ovde mislim na besplatni sadržaj koji plasiramo mi mentori i edukatori, kao i na plaćene programe i mentorstva koja nudimo. 

 

Proveri na ovom linku: https://vesnaristova.com/kako-mozemo-da-saradujemo/ moje aktuene usluge. 

 

3. Sledeća mana pokretanja online biznisa nakon 40te jeste da ćete izlaskom iz svojih standarnih životnih okvira verovatno, kao posledicu imati to da će ti se menjati i ljudi iz okruženja. Hajde da to kažem malo relanije: naićićeš na ignorisanje, nepodržavajuće izjave ili na nerazumevanje. 

Ovde je potrebno pripremiti sebe na ove promene. Ili još bolje, pripremiti njih. Ali budi pažljiva, pripremi samo one koji su ti važni i koji su ti neophodni na putu razvijanja biznisa. 

Da li je to baka servis ili podrška u suprugu, partneru ili da napokon selektuješ prijateljice… to nije važno ko je. Ti znaš. Razmisli i pripremi teren.

 

4. Još bih samo spomenula jednu “manu” a to je da godine: 40te, 50te ili više nas ograničavaju u pristupu finansijskim sredstvima od strane banaka i investitora. A i po statistici, žene imaju manju ušteđevinu, i na taj način su nam finansije ograničene. 

 

Pored svih ovih izazova oko biznisa, često smo i ćerka, i supruga i majka pa balansiranje između obaveze koje će se pojaviti kada pokrenete sopstveni biznis i porodičnog života, koji poznajete,  insistiraće da se menjaju i prioriteti. I tome dobro razmislite i poslažite situaciju da vam ide u korist. Barem na početku. 

 

Možda sa porodicom možete da počnete da vežbate pregovaranje. Dobro će doći i u biznisu. 

… pozivam te da se prijaviš na grupni mentorski program

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *