Prednosti pokretanja sopstvenog online biznisa nakon 40te

Sezona 1/15

U prethodnom videu, staviću ti link u opis ovog, sam pričala o manama pokretanja online biznisa nakon 40te, a ovaj je rezervisan za prednosti.

I odmah da napomenem, da prednosti treba da staviš u fokus ukoliko poželiš da imaš svoj online biznis. 

 

Jer vlasnice mikro i malih preduzeće, kao i preduzetnice, nemaju taj luksuz da gube vreme i energiju na mane i negativnosti. 

 

Elem, osnovna prednost koju imaš kada započinješ online biznis jeste iskustvo!

 

Nikako nemoj da zanemariš tvoje iskustvo. Znam da ti se uglavnom podrazumeva sve što si uspela do sada u životu. Međutim izbij to sebi iz glave. 

 

 – Tvoje iskustvo u pokretanju biznisa ti pomaže na minimum 2 načina: prvi je što ga imaš, a drugi je što ćeš time da se razbacuješ i da od toga kreiraš brend. 

 

Primer: da li bi ti od mene učila biznis ako ti kažem da sam 25 godina radila vrhunska medicinska sestra u najpoznatijim klinikama ili ako ti kažem da sam 25 godina bila u međunarodnoj kompaniji elektro materijalom na veliko, gde sam radila na poslovima prodaje i nabavke; pozicionirala stotine proizvoda na tržište dve zemlje, radeći sa najvećim svetskim proizvođačima elektro opreme u svetu, učestovovala na  Tenderima u državi i inostranstvu; radeći na strateškim državnim projektima, kao i sa malim trgovcima. 

 

Koja je kompetentnija da te nauči gde je tvoj kupac i kako da ga prepoznaš i da mu prodaš.

 

 – Druga prednost pokretanja online biznisa nakon 40te, je tvoja mreža kontakta.

 

Tokom tvoje dosadašnje karijere verovatno si izgradila opsežnu mrežu profesionalnih i ličnih kontakata. Ova mreža je dragocena za umrežavanje, dobijanje saveta, sklapanje partnerstva i pronalaženje potencijalnih klijenata. 

 

Negujući dobre odnose sa kolegama iz doba školovanja, studiranja i zaposlenja, kao i sa mentorima i saradnicima može da ti pruže potrebnu podršku u toku razvoja tvog online biznisa. 

Iskoristi to. 

 

 – Još jedna prednost koji možeš da iskoristiš je to što ti u tim godinama sigurno imaš jasniju viziju svojih ciljeva i dovoljno samopouzdanja u svoje sposobnosti. 

 

Ovde bih da se osvrnem i na značajno samopouzdanje mlađih generacija, ali to njihovo samopuzdanje nije uvek baš argumentovano. Ali o je tema za drugi video. 

 

Tvoje samopouzdanje, naučena znanja i stečene veštine iskoristi kao prednost prilikom razvoja svog biznisa. 

 

 – Jedna od velikih prednosti online biznisa je ta fleksibilnost koju dobiješ u organizaciji svog vremena. 

 

Taj poznati “balans između privatnog i poslovnog sveta”, o kome se baš puno priča, je mnogo lakše organizovati kada si sama sebi šef. 

 

Nije baš online biznis da ti ležiš na egzotičnoj plaži, kucneš koji put na telefon i onda parice sama padaju, ali obećavam ti da ćeš moći da obaviš banku, dečije priredbe, šoping, frizera, odlazak kod lekara.. kada tebi odgvoara, a da nikoga ne moraš da pitaš za dozvolu. 

 

U prethonom videu, kada sam govorila o manama pokretanja biznisa jedna od njih je bila i da žene nakon određenih godina imaju ograničen pristup finansijskim sredstvima od strane banaka i investitora. Ali isto tako, žene u srednjim godinama su često finansijski stabilnije od mlađih generacija, pa se taj moment može posmatrati i kao prednost. 

 

Ti realno sagledaj koja je tvoja situacija; mada online biznis je biznis u kom nemaš ulaganja u prostor, dobavljače, radnu snagu, repromaterijal i slično. 

 

Tako da bi moglo da se kaže da su finansijska ulaganja minimalna (u početku), i da možeš da počneš da zarađuješ odmah. 

 

A to je jedna od velikih prednosti ovog posla. Posla koji ja nekada olako nazivam online biznis, apsolutno nesvesna da li uopšte znate šta to podrazumeva.

 

Po definiciji: Online biznis je poslovni poduhvat koji se primarno obavlja putem interneta. To podrazumeva prodaju proizvoda ili usluga, digitalni marketing, e-trgovinu, vođenje blogova, pružanje konsultantskih usluga i edukacija, kreiranje sadržaja i druge aktivnosti koje se sprovode online.

 

Online biznis omogućava preduzetnicima da dosegnu globalnu publiku, rade iz bilo koje lokacije sa internetom i koriste digitalne alate i platforme za vođenje i rast svog poslovanja.

 

Ako ne znaš kako da pokreneš, predstaviš ili skaliraš svoj online biznis, pozivam te da zakažeš 30 minuta Uvodnih konsultacija sa mnom da vidimo kako možeš uspešnije da radiš online. 

Traju 30 minuta. Besplatne su.