Play Video

Sezona 1/1

Koliko si dobra u planiranju?

Koliko si puta sebe uhvatila da sastaviš spisak za prodavnicu, ali kada stigneš u prodavnicu shvatiš da je papirić ostao kod kuće. 

Ili si sve zapisala u notes na telefonu, ali nisi sačuvala i spisak ti se izbrisao. 


Isto tako koliko si puta napisala kompletan plan kako nešto uraditi, na primer, celu prodajnu strategiju, ali nisi je uspela izrealizirati. 


Kreneš ambiciozno, ali se već negde u prvoj četvrtini puta pokolebaš, ometaju te razne distrakcije i jednostavno se pogubiš negde usput. A plan padne u zaborav.


I onda je sasvim logčno da nema planirane porodaje i da se osećaš frustrirano.


Navešću nekoliko razloga zašto ti se to događa. 


Prvi razlog je izlazak iz zone komfora. 

Kada ti isplaniraš neke aktivnosti koje ne radiš svaki dan. Npr, od tog i tog datuma kreiram svaki da sadržaj za društvene mreže i promovišem svoj proizvod. Tvoj mozak će se iniciajno zagrejati za to, ali i izmisliće sve moguće razloge da to ne radiš. Jer u tom slučaju angažuješ dodatnu energiju i on to detektuje kao da je u opasnosti. 


Tada je potrebno da porepoznaš da si se uplašila i samo hrabro nastaviti dalje. Odnosno da zanemarš sve i jedan razlog zašto da prestaneš da radiš to što treba da se po planu uradi, i da osmisliš dovoljno razloga da to uradiš. 


Sledeći razlog je to što smo generalno, neorganizovani. 

I to se rešava vrlo jednostavno. Nabaviš planer, popišeš obaveze i rešavaš prvo te obaveze. Vremenom radiš optimizaciju. 

Ukoliko si napisala previše obaveza i nisi uspela da ih sve rešiš u predviđenom roku, onda za sledeći put, period, dan… napišeš manje. 


Prednost optimizacije planiranja je u tome što ti daje mogućnost da kreiraš i rezultate i slobodno vreme ili vreme za porodicu. 


Treći razlog je što verujemo u multitasking. 


Ali to je prevaziđeno. 

Multitasking je možda ponekad dobar, npr u saobraćaju. Da u isto vreme koristite obe ruke, noge i glavu. Ali kad je u pitanju izvršavanje zadataka, po zacrtanom poslovnom planu, onda radi jedan po jedan. 


Daj sebi vreme za svaku obavezu, maksimalno se trudi da izbegnete distrakcije i vodi se onom: boje završeno, nego savršeno. 


I dala bih jedan savet: uvedi podsetnike. Ali, isto tako savet je da ne uvodiš podsetnik za sve. Samo za prioritetnu obavezu ili za početak.



Kako ja to radim?


U prvom slučaju, svakodnevnih obaveza

Svaku obavezu koja je određena vremenski, upišem unapred. Važne sastanke, putovanja, termine kod lekara, zubara, zakazane edukacije.. To vreme bukiram unapred. 


Obaveze oko stalnih klijentkinja isto bukiram unapred u vidu vremenskih blokova: ponedeljak od 9 do 10h Klijentkinja 1. Utorak od 9-11h kllijentkinja 2. Utorak od 12-13 klijentkinja 3. I tako dalje. 


Oslobodim vreme za konsultacije, koje mi zakazuju kroz nedelju. To je sredom popodne i četvrtkom ujutru.


Ukoliko želiš da zakažeš uvodne konsultacije popuni Upitnik na mom sajtu. Link https://vesnaristova.com/upitnik-za-saradnju/


Zatim, bukiram vreme za kreiranje mog sadržaja, za prodaju, za administraciju. 


I to je princip. Vremenom ga optitimiziram i trudim se da ne privim često greške u organizaciji vremena.


A ako kreiram prodajnu kampanju, onda uvek idem preko principa prodajnok levka. 


Planiram aktivnosti za zagrevnje publike, zatim aktivnosti za one zainteresovanje, pa one koji su najozbiljniji kandidtai za moj program i na kraju posvetim se svakom zainteresovanom ponaosob. 


Jer je moj grupni program uvek u malim grupama do 12 žena. 


Do neke sledeće prilike navijam za tvoj online biznis. 

… pozivam te da se prijaviš na grupni mentorski program

-klikni na sličicu-