Pobediti predrasude

Tražeći po Interentu iskustva sa zapošljavanjem i samozapošljavanjem osoba starijih od 45 godina, slučajno sam naletela na jedno zanimljivo istraživanje.

Žena iz novinarske redakcije, Srbija danas se telefonski javljala na oglase za posao i predstavljala se kao starija osoba da bi stekla sliku kako firme koje daju oglase za posao tretiraju osobe koje su u kasnim 40-im ili 50-im godinama i javljaju im se na te oglase.

I evo deo tog teksta. Ostalo možete da pročitate na njihovom sajtu.

“Stresan događaj u životu svakog pojedinca je kada dobije otkaz, a još više u današnje vreme poražava činjenica da ostaje bez posla u nekim srednjim godinama. Ljudi postaju obeshrabreni jer misle da je teško naći poslodavca koji će ih zaposliti u četrdesetim, pedesetim. Iako puni životnog i poslovnog iskustva, plaše se poraza, a sve češće postaje nepodnošljivo još jedno odbijanje zbog godina. Ipak, nije sve tako crno.
Istraživali smo za vas koji se poslovi mogu naći ukoliko tražite posao a mislite da ste ograničeni godinama. Predstavili smo se kao osoba koja u poznim godinama traži posao. Listali smo oglase i nazvali par brojeva telefona.”

Zaključak, pomalo i šaljiv, je bio:

“Sa ovih par telefonskih razgovora, shvatili smo i da nije toliko teško koliko se misli da jeste. Nema mesta strahu i sumnjama, na vama je samo da pokušate. Možete dobiti odbijanja, a opet, sa druge strane, možete dobiti i jedan poziv na upoznavanje, a zašto da ne, i posao. Sa srećom. “

Pobedite predrasude.

Niko ko sedi i kuka nad svojom sudbinom neće uspeti.
Pokucajte na vrata.
Najgore što može da vam neko kaže: “Ne.”

To “ne” nije tako strašno, jer ponekad nas dva, tri takva “Ne” odvedu do deset puta boljeg “Da”. 

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *