Nazovimo ih mikroinfluenseri

(ili ti tekst o podršci)

Već neko vreme na Instagramu pratim naloge koji obrađuju razne teme. Uglavnom su to teme koje pokrivaju marketing na društvenim mrežama, grafički dizajn, promovišu preduzetništvo…

U jednom momentu sam shvatila da me guše. Da stalno podržavaju jedni druge, da jedni drugima predstavljaju pratioce i da je to jedno uvrzano kolo u kom se ja gubim i ne uspevam da uhvatim korak.

dva siva kamenčića sa naočarima koji se drže za ruke i baš su cool
podrska

Ali istina je sasvim drugačija.

Ta grupa naloga, odnosno ti divni mladi, hrabri i pametni ljudi, ja volim da ih nazovem mikroinfuenseri, jesu jedni drugima podrška i to Instagram prepoznaje.

I povezuje ih, prepoznajći da jedni drugima dižu angažovanje na Instagramu – engagement – i tako ih i sam Instagram postavlja na vidljivija mesta u aplikaciji.

A pošto i vi pratite iste te ljude, onda vam oni “iskaču” često kao da samo jedni druge lajkuju i šeruju.

I onda u jednom momentu vidite samo njih. Kako su super, kako se podržavaju u svemu, kako se razumenju, slikaju po istim radionicama, događajima, grle, vole… Ti ljudi stvarno podržavaju jedni druge.
I to je divno.

Da se razumemo, ne ulazim u razloge zašto se podržavaju – to je ipak za neki drugi post.

Ali podrška je evidentna. I to tako i treba da bude. To je zajednica koja je i vama potrebna da bi se vaš rad na društvenoj mreži, kao što je Instagram, isplatio.

Kada sam shvatila da stvari stoje tako i da je to jedino ispravno, postala sam baš ponosna na njihove uspehe i priliku što imam da posmatram kako rastu. A i ja sa njima. Rastem tako što pravim zajednicu oko mog naloga. Posvećujem pažnju kreiranju sadržaja. I neophodno je da pratiocu taj moj sadžaj donese neku vrednost. Moram nešto da dam, da bih dobila – give-to-get.

Ali, znate, postoji i jedna dobra stvar u vezi praćenja Instagram naloga.
Uvek možete da prestanete da ih pratite.

Kao i u životu. Šta vam se ne sviđa, promenite!

Vaša Vesna xo

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *