Lažni pratioci vam ne trebaju

Nedavno me kontaktirala jedna devojka koja se bavi ulepšavanjem i nekoliko godina ima Instagram profil na kom se reklamira. Taj profil je otvorila preko Facebooka, koristeći mejl adresu kojoj nema pristup već godinama i ne koristi je.


Javila mi se, jer ju je Instagram blokirao i trebala joj je pomoć. Instagram joj je ponudio opciju da zatraži da joj se otvori mogućnost da promeni lozinku, ali mora da ima pristup gore pomenutom mejlu.


Tako da ta opcija otpada, u njenom slučaju.


Kada sam je pitala kako je do toga došlo, rekla mi je da je samo želela da što više ljudi vidi šta ona radi. Nije precizirala koje je metode koristila, ali ona je samo još jedan dokaz da Instagram ne trpi veštački stečene pratioce. Inače, oni vam ni ne trebaju.

instagramzapocetnike
#instagramzapocetnike


Osim što su dobri za ego, ni za šta drugo nisu dobri. Takvi pratioci ne komentarišu, ne lajkuju, ne čuvaju vaše objave. Ne gledaju vaš IGTV, niti storije. Nemaju nikakvu interakciju sa vašim profilom i Instagram ih ne vidi u tom smislu. A njemu je interakcija bitna.


Isto tako, Instagram prati i vaš ER, odnsno, engagement rate. A lažni pratioci ga smanjuju – više štete od njih, nego koristi.


Ako je neko vaš pratilac, algoritam je podešen tako da prvo pratiocima pokazuje vaše objave, pa iz toga proizilazi da Instagram vašim lažnim pratiocima prikazuje vaše objave i time vam na laž troši reach – doseg vaših objava…


I tako dalje, i tako dalje. Matematika je jasna.
Lažni pratioci vam ne trebaju. Ako ih imate, rešavajte ih se.


Međutim, i tu budite pažljivi. Instagram prepoznaje kada neki profil naglo dobija ili gubi pratioce i to sankcioniše. A to i mislim da se dogodilo devojci sa početka priče. Znači, budite pažljivi.
A ako ih imate brišite ih deo po deo. Ne naglo.


E sada, kako da dođete do kvalitetne publike?


Sadržajem. Samo tako što ćete da negujete fokus, konzistentnost i kvalitet.
Ništa drugo. Lažni pratioci vam ne trebaju.


Ako i vi imate neku nedoumicu ili pitanje u vezi sadržaja na mreži, slobodno me kontaktirajte.

Vesna xo

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *