Imate li kontent kalendar?

Za uspeh je bitno mnogo faktora.

Za bilo koji uspeh: u preduzetništvu, u životu, pa i na društvenim mrežama. Iz pregršt parametara koji su bitni kada kreirate biznis na društvenim mrežama, izdvojila bih tri.

Možda i tri presudna.

1. FOKUS

2. KVALITET

3. DOSLEDNOST

1) FOKUS

Odredite usku nišu i držite fokus na njoj. Negujte je, hranite je i dozvolite joj da vas razvija i raste. Sve što kreirate za društvene mreže, kažete, napišete, potrebno je da neguje vrednosti fokusa koji ste zacrtali. Uvek znajte gde ste krenuli.

Još pre pola godine ste mogli da budete kuvar i da prodajte svoje i slane i slatke đakonije. Ali danas je potrebno da se specijlizirate da bi ste se izdvojili. Svi danas kuvaju, ali samo su neki specijalisti za gluten-free* ili kiflice ili meso… Da li imate sliku koju pokušavam da vam dočaram?

Uzmimo moj primer: na mom profilu promovišem svoje znanje Instagrama/marketinga/biznisa, ali krajnji cilj mi je da se profilišem kao kontent kreator i edukator iz te sfere. To je moj fokus i sve radim u tom smeru.

*Hvala na inspiraciji @bakexcuse.me

2) KVALITET

Kada već odlučite da izađete “u etar”, na mrežu, u javnost, odmah negde memorišite da ste u obavezi da kreirate kvalitet. Na Instagramu se potrudite da imate kvalitetne fotografije, kvalitetan kopi, videa. Nemojte zaboraviti da svaki komentar ili DM treba da odiše vašom ličnošću, vašim fokusom i da je iz srca.

Prevare se namiriše iz daleka.

Ne vršite pritisak da nećete moći sami i da odmah na početku vašeg biznisa je neophodno imati tim vredan holivudskog blokbastera, ali trudite se. Vremenom ćete morati da delegirate neke poslove i drugima, da bi ste mogli da napredujete. I ako imate butik ili kozmetički salon, ne radite sve sami,zar ne!?

Verovatno će vas biti sramota prvih videa, fotografija, postova ili tekstova, ali nemojte očajavati i crveneti. Moj suprug je nakon nekoliko mojih prvih postova (za koje ja, lično, u ovom momentu smatram da su očajni, nedorečeni, siromašni, bez cilja i reda) rekao: “Svaka ti čast. Ja se ne bih ni usudio.”

@vesnavristova #instagramzapocetnike Instagram za male biznise

Tako da:

Svaka Ti čast, ženo!

Photo https://unsplash.com/@mbrunacr

3) DOSLEDNOST

I sada dolazimo do poente. Imate i fokus i znate da fotografišete, pišete kul tekstove, pri kreiranju ostavljate i srce i dušu na sadržaju, ali objavljujete svake dve, tri nedelje. Niste redovni, jer ne znate šta bi ste stavljali 365 dana godišnje. U jednom momentu, poslušali ste nekog pametnijeg od sebe u marketingu i spremili 25 postova, ali prosao je mesec dana i sada nemate pojma gde dalje. Ni šta ni kako…

Doslednost, odnosno redovno i dugoročno pojavljivanje na mreži je bitno, jer ljudi nauče na nas. Očekuju nas.

Kao kada počnete da gledate neku seriju iz nevezanog. A onde se uhvatite kako isčekujete sredu u 22h da počne serija, na koju ni ne pomislite često u toku dana, ali imate neki neizdrž u vezi nje.

E, tako je i sa društvenim mrežama. Neophodno je da se istaknemo, da nas zapamte i to se čini tako što ćete radovno da objavljujete. Ne morate svaki dan. Ali je bitno da odredite ritam i da ga se prdržavate.

Najjednostavnije je da napravite kalendar objavljivanja sadržaja –  Social Media Content Calendar.

Nema potrebe da ga pravite godinu dana unapred ili precizno, ali je važno da ga napravite i da se kroz njega provlači vaš fokus i kvalitet.

Ukoliko ti je potrebna pomoć oko kreiranja kontent kalendara, pisi mi na mail.

Vesna xo

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *