Gde početi online biznis?

Promena naše realnosti je dovela do toga da će većina nas morati da se prilagodi novim uslovima u poslu.

Situacija nas dovodi do “rada od kuće” gde će, odjednom da se pojave
eksel tabele, word izveštaji, drajv, zum, miting… I ostale zabavne reči. Relano, mnogi od nas i ne znaju koje sve mogućnosti imaju određene aplikacije i programi.

A mnogi će da posegnu ili su već posegnuli za alternativnim rešenjima i obrisali prašinu sa starog zanata koji smo nekad imali u rukama, a sada je tako chic, boho i vintage na Instagramu. (Kako sad i taj Instagram da naučim!?)

I “taj Instagram” će da te dovede do algoritma, engedžmenta, postiranja, folovera, sajvovanja, šerovanja, haštaga…

Digitalni svet, za tebe koja odlučiš da razvijaš sopstveni online biznis na mrežama, može biti na početku imaginaran. I garantujem da neće biti lako. Pitaćeš, čitaćeš, slušaćeš…

Webinari, Youtube videa, IGTV videa, Tik tok…. Pa forumi, ankete, istraživanja… Sve šturo i uopšteno.

Zatim sledeći nivo – grupe: Facebook grupe, Viber grupe, WhatsApp grupe. A onda i Slack! (Slack – WTF!?)

Biće svega kao u rajskoj bašti. Istina je da nećeš moći sama. Pitanje je – koji cvet ćeš da izabereš?

Kako početi?

Pod pretpostavkom da znaš šta želiš i da imaš plan kako da dođeš do tog cilja, negde na početku tog plana potrebno je da pronađeš dve osobe: Inspiraciju i Učiteljicu.

Prva osoba – inspiracija – je ta koja je uspela (pitanje uspeha sami definišete) u tom poslu koji ti želiš da radiš na mrežama. Istraži njenu istoriju. Saznaj šta je uradila da bi dosegla taj, tebi priželjkivani, uspeh. I probaj da saznaš gde se njen put poklapa sa tvojim. Saznaj da li i ti možeš da hodaš u njenim cipelama. Inspiriši se njome.

Druga osoba – učiteljica – je ona koja svoje znanje deli besplatno. Bitno je da, u startu, bude besplatno. Jer, kada tek počinješ nemaš novaca za edukacije. Poželjno je da imaš ušteđenog novca, ali grehota je da ga odmah trošiš na edukacije, kada si na početku tako nesigurnog perioda. A i bitno je da osetiš da li to što ta osoba nudi, ono što je tebi potrebno. Da li može da ti obezbedi znanja i veštine koje ti nedostaju? Da li ćeš da “klikneš” sa njom? Lako ćeš ti dati pare za edukacije ako budeš sigurna da je to to što ti treba. I bilo bi dobro da prve pare koje zaradiš od novog posla investiraš u isti.

I da pojasnim: i Prva i Druga osoba mogu da budu više osoba. I nekoliko osoba može da vas inspiše, a i od nekoliko osoba možete da učite. Isto tako obe osobe mogu da budu u jednoj.

U različitim fazama razvoja sopstvene ličnosti (neophodno je da napredujete i na ličnom planu da bi bila uspešna u poslu) i razvoja biznisa, potrebne su ti različite Insiracije i Učiteljice. Jednostavno ih prevaziđeš i moraš da pređeš na drugi nivo. To je sasvim prirodno.

Za kraj ovog teksta sam sačuvala šta je to što je još neophodno da pronađeš na početku svog biznis puta. Potrebno je da nađeš grupu žena koje imaju iste nedoumice, strahove i pitanja koja imaš i ti. Umrežavanje je nešto što će da ti pokaže da nisi usamljena u svojim bitkama. I da ih možeš dobiti. 

Srećno!

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *